Apple bazıları için App Store ücretlerini yarı yarıya düşürdü, ancak hayır, Fortnite geri gelmeyecek

Aylarca süren davalar, sert duygular ve öfkeli tweetlerin ardından Apple bugün App Store geliştirici programında büyük bir değişiklik yaptığını duyurdu . Apple, App Store'un 2008'de piyasaya sürülmesinden bu yana topladığı standart yüzde 30'luk ücret yerine artık mağazada satılan uygulamaların ve oyunların çoğu için yalnızca yüzde 15'i toplayacak.
1 Ocak'ta başlayan yeni programın şartları şu şekilde:
- 2020'de tüm uygulamaları için 1 milyon dolara varan mevcut geliştiriciler ve ayrıca App Store'da yeni olan geliştiriciler programa ve indirimli komisyona hak kazanabilir.
- Katılımcı bir geliştirici 1 milyon dolarlık eşiği aşarsa, yılın geri kalanında standart komisyon oranı geçerli olacaktır.
- Bir geliştiricinin işletmesi gelecekteki bir takvim yılında 1 milyon dolarlık eşiğin altına düşerse, bir sonraki yıl yüzde 15 komisyon için yeniden hak kazanabilir.
- Yinelenen bir aboneliğin ikinci yılından sonra ücreti yüzde 30'dan yüzde 15'e düşüren mevcut abonelik koşulları yürürlükte kalıyor.
App Store'da uygulama satan geliştiricilerin kaçının bir milyon dolardan fazla kazandığı belli değil, ancak muhtemelen mağazada satılan yaklaşık iki milyon uygulamanın küçük bir yüzdesi olacak.
Apple CEO'su Tim Cook, yeni şartların geliştiricilerin "küçük işletmelerini finanse etmelerine, yeni fikirler üzerinde risk almalarına, ekiplerini genişletmelerine ve insanların hayatlarını zenginleştiren uygulamalar yapmaya devam etmelerine" olanak tanıyacağını söyledi. Örneğin, yıllık 999.999 dolarlık satışlarda, bir geliştirici yeni program kapsamında yaklaşık 150.000 dolar tasarruf edecek.
Hareket, iOS geliştiricileri için kesinlikle hoş bir haber olsa da, Epic ve Apple arasındaki mücadelede hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Epic, App Store'da yalnızca Fortnite'den yılda bir milyon dolardan fazla para kazanıyor ve yapmasalar bile, Epic'in Apple'ın geliştiricilerin Apple'ın uygulama içi ödemelerini kullanarak içindeki herhangi bir şeyi satmak için kullandığı ısrarına karşı verdiği mücadeleye boyun eğmesi pek olası değil. app. Davanın şu anda önümüzdeki yaz devam etmesi planlanıyor.
Ek olarak Apple, App Store ücretlerine ilişkin tekelci ve rekabeti engelleyici uygulamalar konusunda ABD Adalet Bakanlığı ile bir antitröst davasında mücadele ediyor. Bugünün hamlesi bu tartışmanın dişlerini biraz değiştirebilir, ancak dava muhtemelen devam edecek.