Çin, 2020

futbol hedeflerine ulaşamadı

2018'de Çin Futbol Federasyonu (CFA), erkek milli takımını bu yıl FIFA dünya sıralamasında ilk 70'e getirmeyi hedeflediğini açıkladı.

Yıl sonuna yaklaşırken, Çin, yaklaşık 1,4 milyar olan Çin'e kıyasla, her biri 13 milyondan az nüfusa sahip Bolivya ve Gine gibi ülkelerin gerisinde 76. sırada yer alıyor.

Kadınlar için ilk 10'a girilmesi hedeflendi. Şu anda hayal kırıklığı yaratan 15. sırada oturuyorlar.

Bu iki amaç, yönetim organının "2020 Eylem Planı" nın bir parçasıydı.

Ancak koronavirüs salgını nedeniyle, takımların sıralamalarını etkileyebilecek uluslararası maçlar – erkekler için Dünya Kupası ve kadınlar için Olimpiyat elemeleri – önümüzdeki yıla ertelendi.

Bu nedenle CFA, her iki takımın da 2020 hedeflerine ulaşamadığını kabul etmek zorunda kalacak.

China Fußball | Chinas U-23-Mannschaft (Zhang Keren/Photoshot/picture-alliance)

Çin, Asya Futbol Konfederasyonu'nun 23 yaş altı şampiyonasında. Puan yok, gol yok

Dünya Kupası'na giden zorlu yol

Gelecek beklentileri daha parlak değil, genç takımlar çok az cesaret verici işaretler gösteriyor. U23'ler, Ocak ayında Tayland'da düzenlenen Asya Futbol Konfederasyonu'nun U23 Şampiyonasında üç grup maçını da kaybettikten sonra Tokyo Olimpiyatları'na katılmaya hak kazanamadı (2021'e ertelendi).

Güney Kore, İran ve Özbekistan'ın yanı sıra zor bir grupta berabere kaldılar, ancak takımın yumuşak teslim olması – dördü kabul etmesi ve gol olmaması – endişe verici bir işaretti. Turnuvada tek puan kazanamayan tek takım Çin'di.

Erkek takımının Katar'daki 2022 Dünya Kupası'na katılma ihtimali de başarısızlığa mahkum görünüyor. Çin, A Grubu'nda sadece yedi puanla ikinci sırada, liderler Suriye'yi sekiz sayı geride (ellerinde bir oyun olsa da).

Sekiz grup galibi, üçüncü tura garantili ilerleme kaydederken, en iyi ikinciler için dört sıra kaldı. Çin şu anda en iyi yedinci sırada yer alıyor. Çin gizlice geçmeyi başarsa bile, Asya'nın dört eleme noktasından birini Japonya, İran, Avustralya ve Güney Kore'ye karşı kazanmak için zorlu bir mücadeleyle karşı karşıya kalacaklar.

Şu anda Çin'in futbol reformlarını araştıran eski bir spor gazetecisi olan Brezilyalı Emanuel Leite Junior, "Sembolik olarak, takımın yetenekli olduğunu ve diğer Asya takımlarıyla rekabet edebileceğini göstermek için çok önemli olacaktır " diyor.

Çin, 2002'de sadece bir kez Dünya Kupası'na katılmaya hak kazandı.

Vor Frauen-Fußball-WM - China Training (picture-alliance/dpa/XinHua/X. Zijian)

2019'da Fransa'daki Dünya Kupası'nda Çin'in kadın takımı antrenmanı

Pandemi, kulüplerin halihazırda var olan sorunlarına katkıda bulunuyor

Çin de başarılı bir milli takım oluşturmanın tek yolunun yerel futbolu geliştirmek olduğunu biliyor. Bu nedenle CFA'nın Eylem Planı hem genç oyuncuların gelişimini hem de kulüp yönetimini iyileştirme ihtiyacını vurguluyor.

Bu, zengin girişimcilerin yerleşik yabancı yıldızları getirmek için küçük servetler harcadıkları son on yılın mali aşırılıklarının arka planında ortaya çıkıyor – Arjantin'den Carlos Tevez gibi, tahmini olarak yıllık maaşı 40 milyon € (47 milyon $) 2017 – yükselip Çin'den ayrılmadan önce. Ana yatırımcı Shu Yuhui'nin bu yılın Ocak ayında ekonomik suçlardan dokuz yıl hapis cezasına çarptırılmasının ardından iflas eden Tianjin Tianhai FC'de olduğu gibi, yatırımcılar yolsuzluk davalarına kapıldıklarında kulüpler de yıkılabilir.

CFA, kayıpları azaltmayı amaçlayan bir harekette oyuncular için bir maaş sınırı getirerek doğru yönde bir adım atmış olabilir. Ama sonra oyun boyunca COVID-19 salgını. Bu, programın kısaltılmasına ve stadyuma sınırlı sayıda taraftarın girmesine izin vererek daha fazla mali sıkıntıya neden oldu. Mayıs ayında CFA, Çin'in ilk üç bölümünden 11 kulübün mali zorlukları nedeniyle lisanslarının iptal edildiğini, Tianjin Tianhai FC dahil olmak üzere diğer beş kulübün de aynı nedenle gönüllü olarak dağıldığını duyurdu.

Pandemi, Çin futbolunun Eylem Planında ortaya konulanın tersi yönde ilerlediğini gördü – artan takım sayısı yerine, aslında küçülüyor. Geçen sezon 32 takıma sahip olan üçüncü lig, bu yıl 21 takıma indirildi.

Carlos Tevez and members of Shanghai Shenhua

Carlos Tevez'in (sağdan üçüncü) 2017'de Şangay'da 40 milyon € kazandığı bildirildi.

Çin futbol kültürü inşa etmek

Şüpheli yönetim kararları ve salgının yanı sıra, Çin futbol sorununun arkasında daha derin bir şey var gibi görünüyor.

Leite Junior, "Futbol Çinlilerin DNA'sında yer almıyor" diyor. Çin'in 1994 yılına kadar profesyonel bir futbol ligi bile yoktu. Ve eğlence amaçlı atıcılar için futbol sahalarını Çin'in yoğun nüfuslu şehirlerinde bulmak hala zor.

Aynı zamanda Liete Junior şuna inanıyor: "Son zamanlarda yaşanan birçok aksamaya rağmen, Çin'deki futbol doğru yolda."

Çin hükümetinin, 2015 yılında kabul edilen uzun vadeli reform planına yansıyan bir "futbol kültürü" geliştirmesi gerektiğinin çok iyi farkında olduğunu söylüyor. Bu plana göre, Çin erkek milli takımı için amaç şu şekildedir: 2050 yılına kadar dünyanın en popüler sporunun en üst seviyesinde olmak.

Olumlu işaretler

Sahadaki açıklara rağmen futbol, Çin'deki en olası seyirci sporlarından biridir ve sadece basketbolla karşılaştırılabilir. Pandemiden önceki sezonda, Çin Süper Ligi maçlarına 2010 yılına kıyasla ortalama 8.000 daha fazla taraftar katıldı.

2015 uzun vadeli planı, ülkedeki futbol okullarının sayısını artırmaya özellikle büyük önem vermektedir. Bu yıla kadar ülke çapında 20.000 futbol okulu açmayı hedeflediler; 2015'te sadece 5.000 kişi vardı. Çoğu Bundesliga kulübü de Çin'de sporla uğraştı.

Manchester Metropolitan Üniversitesi'nden spor bilimcisi Qi Peng, "Bu okullarda amaç, öğrencilere futbolu sürdürme ve aynı zamanda akademik olarak başarılı olma fırsatı vermek, ki bu Çinli ebeveynler için son derece önemlidir," diyor. Xinhua eyalet haber ajansına göre, 2019'da zaten bu tür 27.000 okul vardı.

Sabır bir erdemdir

Reform planları yayınlandığından beri, futbol da çoğu normal okulda müfredatın bir parçası oldu.

Leite Junior, "Ancak tüm bunların gerçek bir 'futbol kültürü' yaratmak için yeterli olup olmadığı ancak on yıldan fazla bir süre sonra gençlerin yeni nesil profesyonel oyuna girmesiyle netleşecek," diyor.

Çin'in hala dünya futbolunun en üst düzeyine çıkma zamanı var. Ancak futbol uzmanı Leite Junior, Çin'in 2050'ye kadar gerçekten oraya gelip gelemeyeceğini tahmin etmekte isteksiz.

"Şu anda böyle bir şeyi tahmin etmek için henüz çok erken" diyor. Ancak bir an düşündükten sonra, bir tahminde bulunma riskini alıyor: "Hayır! Çin'in zirvede olacağını düşünmüyorum, ama belki de ilk 20 arasında."