Intel'in güçlü oyunu: ATX12VO anakartlar ve güç kaynağı

ile uygulamalı

Intel'in en yeni güç oyunu AMD'yi devirmekle ilgili değil, enerji verimliliği ile ilgilidir. Şirketin yeni ATX12VO güç kaynağı standardı , masaüstü bilgisayarların boşta güç tüketimi konusunda gittikçe artan katı devlet standartlarını karşılamasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Güncelleme: Videoyu tercih ederseniz, o zamandan beri Intel'den Stephen Eastman ile yaptığımız röportajın tamamını yukarıya yerleştirdik. Kelimenin tam anlamıyla Intel'in yeni ATX12VO'sunun özelliklerini yazdı. YouTube'u tercih ederseniz yukarıda veya burada izleyin .

ATX12VO bir fedakarlık gerektiriyor. Daha yeni güç kaynakları, eski tarz 3.3-volt ve 5-voltluk rayları destekleyecek ve yalnızca 12-voltluk güç üretmeye odaklanacak. Ancak, bir çift ATX12VO anakart ve gerçek bir ATX12VO PSU üzerindeki lastikleri tekmeledikten sonra, masaüstü PC gücünün geleceğinin daha parlak göründüğünü ve eski dostunuzun eski parçalarının çok uzağa gitmediğini söyleyebiliriz.

ATX12VO ilk olarak OEM'lerin önceden oluşturulmuş bilgisayarlarında görünecek, ancak hiç kimse sonunda DIY parçalarına sıçramayı göz ardı etmiyor. Hadi daha yakından bakalım.

ATX12VO'yu güç açısından verimli yapan nedir

ATX12VO'nun daha yüksek verimliliği, esas olarak, boş dönemlerde güç tüketen voltaj "rayları" için transformatörlerin ve diğer PSU parçalarının çıkarılmasından gelir. Intel'den alınan ilk sonuçlar etkileyici görünüyor. Aşağıdaki tabloya bakarsanız, 500 watt'lık çok raylı ATX 80 Plus Gold ve 500 watt ATX Plus Bronze ünitesine kıyasla 500 watt'lık bir ATX12VO 80 Plus Gold'un verimliliğini görebilirsiniz.

atxvo verimliliği Intel

ATX12VO, büyük ölçüde yaptığı gibi boşta bir bilgisayardan daha fazla verimlilik elde etmeye odaklanıyor.

Intel'in belirttiği gibi: Daha pahalı bir 80 Plus Gold PSU bile, daha düşük maliyetli bir 80 Plus Bronze PSU'ya kıyasla çok fazla verimlilik kazanmaz. 80 Plus ATX12VO ünitesi, ancak, boşta yüklerde oldukça muhteşemdir. DC tarafında 15 watt'lık bir yük ile ATX12VO, yüzde 78'lik bir verimlilik elde edebilirken, çok raylı güç kaynakları temelde yüzde 59'dur. Gerçekte, muhtemelen 5 veya 7 watt'tan fazla anlamına gelmez, ancak birçok masaüstü bilgisayar, yoğun olarak kullanıldıklarından çok daha fazla boşta kaldığı için, bir yıl boyunca tasarruf edilen çok fazla güç anlamına gelir.

Bu iki voltaj “rayı” uzaklaşmaz – sadece bir anakarta taşınırlar. Intel, bir ATX12VO kartının birkaç resmini gösterdi , ancak standart bir çok raylı ATX güç kaynağından standart bir 24 pimli Ana Güç Konektörünün yanında bir ATX12VO PSU gördüğünüzde aradaki fark eve çarpıyor.

atx12vo koşum takımı Gordon Mah Ung

Standart 24 pimli ATX konektörünün (solda) yanında bir ATX12VO 8 pimli konektörün (sağda) avantajını görebilirsiniz.

Standart çok raylı ATX PSU'dan gelen fazladan birkaç pim ve kablo, 3,3 volt ve 5 voltluk güç rayları için kullanılır. Bu rayların atılmasıyla kablo önemli ölçüde zayıflar.

atx12vo konektörü Gordon Mah Ung

İşte yeni ATX12VO'nun 10 pimli konektörünün (sağda) 24 pimli bir ATX konektörünün (solda) yanındaki üst görünümü.

Konektörlerdeki basitleştirme aynı zamanda PSU etiketinde çok daha az sayı anlamına gelir. Solda etkileyici derecede küçük SilverStone Strider SST-ST1200-PTS Platinum 1200-watt birimi ile sağdaki High Power HP1-P650GD-F12S ATX12VO birimiyle bunu aşağıda görebilirsiniz.

High Power, uyurken PC için kullanılan 12 volt ve 12 volt bekleme gücünü gösteren iki basit sayıya sahiptir. Strider'a daha yakından bakarsanız, ATX12VO ile denize atılan 3,3 volt ve 5 voltluk rayları, eksi 12 voltluk ve 5 voltluk bekleme gücünü görebilirsiniz.

atx12vo 2 psu yan yana Gordon Mah Ung

Kompakt SilverStone ATX çoklu raylı PSU'ya (solda) bir bakış, Yalnızca 12 Volt için sayılar taşıyan yeni ATX12VO'nun yanında düpedüz karmaşıktır (sağda).

Kullanılmayan güç raylarını ortadan kaldırarak daha az bileşen elde edersiniz. High Power 650-watt ATX12VO, SilverStone Strider gibi yüksek kaliteli bir PSU olmasa da, High Power'ın içinde oldukça boş görünüyordu (aşağıda). Geleneksel bir PSU, tipik olarak 3,3 volt ve 5 volt güç için ek transformatörlere ve kapasitörlere sahip olacaktır.

ATX12VO PSU Gordon Mah Ung

650 watt'lık bir Yüksek Güçlü ATX12VO güç kaynağının içi, 3,3 voltluk ve 5 voltluk raylar için devrelerin olmaması nedeniyle oldukça boş.

Kablolama da oldukça basittir. Aşağıda, tüm konektörler ve kablolarla birlikte ATX12VO'nun bir resmi bulunmaktadır. Bu özel PSU'da, ATX12VO 10-pin Ana Güç Konektörü, iki 4-pin CPU konektörü, 8-pin CPU konektörü ve üç adet 6-pin PCIe konektörü elde edersiniz. Elbette hepsi sadece 12 volt.

atx12vo psu Gordon Mah Ung

ATX12VO PSU'lar çok daha az kablo hacmine sahip olacak ve görünüşe göre hala sadece 12 voltluk SATA gücü sunma seçeneği olacak.

ATX12VO, standart 4 pinli güç Molex'e sahip olabilmeniz için ışıklar, fanlar veya ses kartları gibi ekstra donanım takmak isteyen kişiler için bazı hazırlıklar yapar. Molex diğer voltajları taşırken, ATX12VO'daki voltaj yalnızca 12 volt taşıyabilir. Bir fanı veya LED şeridi çalıştırıyorsanız – 12 voltta çalışması gerekir.

atx12vo sata hala orada biraz vay Gordon Mah Ung

ATX12VO PSU'da (sağda) bir SATA konektörü bulduğumuzda şaşırdık. Ortadaki kablo eksikliği, standart bir SATA konektöründe (solda) 5 volt gücün taşınacağı yerdir.

Bir sürpriz SATA güç konektörüydü. ATX12VO ile bunun PSU'dan çıkarılması gerekiyordu, ancak High Power, ATX12VO PSU'suna bir tane eklemeyi seçti. Dikkat etmeniz gereken önemli bir fark, SATA güç konektörünün yalnızca 12 volt taşımasıdır. Bunu, sadece 12 voltluk kabloların geçtiği yukarıdaki resimde görebilirsiniz. Sabit sürücünüz denetleyiciyi çalıştırmak için 5 volta ihtiyaç duyuyorsa, bu konektör sizin için çalışmayacaktır. Bunun yerine, aşağıdaki gibi bir ATX12VO SATA bağlantı kablosuna ihtiyacınız olacak.

sata 14'e atx12vo mikro uyum Gordon Mah Ung

Bir ATX12VO kablosu doğrudan ana kartınıza bağlanır ve cihazlara 5 volt ve 12 volt sağlar.

ATX12VO, kart üreticilerinin dört ila sekiz SATA aygıtını desteklemesini önerir. Dört SATA güç konektörü yapılandırması için, dört SATA aygıtını desteklemek için yukarıdaki kablo gibi iki 3 mm'lik konektör kullanılır. Ayrıca, 6 iğneli ve kablo üzerinde dört SATA aygıtına güç sağlayabilen biraz daha büyük bir konektör de var. Intel, son üretim kablolarında ve muhtemelen çoğu anakartta, muhtemelen tek bir 6 pinli SATA güç konektörü veya çift SATA güç konektörü alacağınızı söyledi. Elbette anakart satıcısına kalmıştır, ancak Intel yalnızca dört SATA gücüne ve veri bağlantısına ihtiyaç duyan daha bütçe dostu anakartlar öngörür, bu nedenle tek bir 6 pimli konektör gayrimenkulden tasarruf sağlar.

Intel, konektörlerin son parçalarda anahtarlanma şeklindeki küçük bir değişikliğin, daha küçük bir kablo demeti isteyenler için 4 pinli bir konektörün 6 pinli bir konektöre sığmasına izin vereceğini söyledi.

3mm MiniFit Gordon Man Ung

PSU'nuza takmak yerine, SATA aygıtlarınıza ana kartınızdan güç sağlarsınız.

ATX12VO anakartlar neye benzeyecek

ATX12VO anakartların kendisi de ATX anakartları gibi görünüyor. Asus Prime Z490-S ve Asrock Z490 Phantom Gamer 4SSR'ye dokunmalıyız. Her ikisi de yüksek kaliteli bir kartın tüm özelliklerine sahip olmayan orta sınıf anakartlara benziyor – önceden oluşturulmuş veya OEM PC'de bulduğunuz çoğu anakart gibi. ATX12VO, OEM ve daha küçük sistem entegratörü PC'lerde kullanılacağından, başlangıçta böyle anakartları görmek muhtemelen mantıklı olacaktır.

Asus ve Asrock ATX12VO anakartlar Gordon Mah Ung

Asus Prime Z490-S (solda) ve Asrock Z490 Phantom Gamer 4SSR (sağda), her ikisi de yeni ATX12VO spesifikasyonu üzerine inşa edildi.

Asus'un ATX12VO anakartı için mevcut bir Prime ATX kartından ne kadar tuttuğu konusunda size bir fikir vermek için Asus Prime Z490-S'yi Asus Prime Z490-P'nin bir görüntüsü ile karşılaştırdık. Asus'un ATX12VO versiyonunu yapmak için sadece birkaç görsel değişiklik yaptığı oldukça açık.

asal IDG

ATX12VO Asus Prime Z490-S (solda), ATX Asus Prime Z490-P'nin (sağda) yanında.

Asrock Phantom Gamer 4SSR'yi gördükten sonra, RAM'in sağındaki ek voltaj düzenleme modüllerinin ATX12VO'nun tipik bir anakarttan çok daha fazla donanım gerektirdiğini gösterdiğini düşündük. Ancak Asus Prime Z490-S'yi inceledikten sonra, 3,3 voltluk ve 5 voltluk rayları anakarta taşımanın her zaman hepsini almadığı sonucuna vardık.

atx12vo panoları 3 Gordon Mah Ung

Asus (solda) ve Asrock (sağda) SATA güç bölümlerinin daha sıkı bir görüntüsü.

Asus Prime'ın Asrock Phantom Gamer'ın üzerinde olduğunu görebilirsiniz. Asus'ta SATA gücü için bir boğucu, kapasitör ve MOSFET varken, Asus'un karşılaştırılabilir bir ATX anakartından fazlası değil.

ATX Asus Prime Z490-P ile karşılaştırıldığında ATX12VO Asus Prime Z490-S belki de daha önemli. Burada her iki kart da yakından ve SATA güç konektörlerine yakınlaştırılmış durumda. Değişiklikler olsa da, büyük bir anlaşma gibi görünmüyor. Aslında, ATXV12VO sürümünün dayandığı Asrock Z490 Phantom Gaming 4SR'ye bakıldığında bile, büyük bir değişiklik gibi görünmüyor.

asal 2 IDG

ATX12VO kartı (altta) ATX sürümüne (yukarıda) kıyasla.

Her iki ATX12VO kartında fark ettiğimiz bir şey, 10 pimli güç konektörünün yanında 6 pimli Ekstra Kart Güç konektörünün eklenmiş olmasıdır. Ekstra Kart Gücü, kart üreticisi tarafından kararlaştırılan ek 12 voltluk güçtür. Intel, Ekstra Kart Gücünün, ek PCIe kartları veya diğer yoğun güç aygıtları takmaya karar veren kullanıcılar için olduğunu söyledi.

Daha iyi kablolama

Size ne kadar kablolamadan tasarruf edildiğine dair bir fikir vermek için, burada SilverStone'dan takılı 24 pimli konnektöre sahip standart bir ATX anakartının bir fotoğrafı.

atx12v ana güç konektörü çok fazla kablo wow Gordon Mah Ung

Şimdiye kadar bir yapı yapmış olan herkes, sıkı bir yapıda kablo gövdesini sıkıştırmanın ne kadar zor olduğunu bilir. 10 pimli ATX12VO kablosu, şekillendirmesi ve kalbinizin içeriğine uyması kolay kablolarda önemli bir azalma sağlar.

atx12vo ana güç konektörü vay çok küçük Gordon Mah Ung

ATX12VO Asrock anakartına takılı bir Corsair adaptör kablosundan bir ATX12VO konektörü.

Yukarıdaki kablo High Power ATX12VO güç kaynağından gelen kablo değil – aslında bir Corsair adaptör kablosundan geliyor. Kablo, tamamen modüler bir Corsair PSU'ya sahip herkesin onu bir ATX12VO anakartla kullanmasına izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Kablo aslında ATX12VO anakartına 12 voltluk bekleme gücü sağlamak için bir devre içerir.

atx12vo corsair modüler bağlayıcı Gordon Mah Ung

Daha yeni bir ATX12VO kartına güç sağlamak için mevcut Corsair modüler PSU ile kullanılabilen bir adaptör kablosu.

Mevcut çok raylı PSU'nuzu bir dönüştürücü kablosuyla kullanmakla ilgili bir sorun, 3,3 volt ve 5 voltluk raylar boşta yüklerde enerji tüketmeye devam ettiğinden gerçek bir ATX12VO PSU'nun verimliliğini kazanmamanızdır.

Intel'in bu seçenekleri sunma mantığı, ATX12VO'nun benimsenmesini mümkün olduğunca zahmetsiz hale getirmektir. Örneğin, bir kişi mevcut bir çoklu raylı PSU'yu tutabilir, ancak bir ATX12VO kartı kullanabilir ve daha sonra verimlilik kazanımlarından yararlanmak için daha sonra daha yeni bir ATX12VO satın alabilir.

Aslında teknik özelliklerin çoğu bu şekilde inşa edilmiş gibi görünüyor. İlk spitballing sırasında Intel, PCIe ve 4 pinli ve 8 pinli konektörlerin hepsinin temelde 12 volt yeniden paketlendiği göz önüne alındığında, 24 voltluk dizüstü bilgisayarlara geçmeyi veya hatta farklı konektörler kullanmayı düşündü. Sonunda Intel, ATX12VO'yu herkes için benimsemeyi olabildiğince kolay hale getirmek için herhangi bir radikal değişikliğe karşı karar verdiğini söyledi.

Şu anda, tabii ki, şartname esas olarak daha katı hükümet kurallarına uymak zorunda olan sistem satıcılarını hedefliyor. Ancak gördüklerimizle – Kendin Yapçıların da geçiş yapması aslında buna değer olabilir.

atx12vo 3mm mikro uyumlu SATA Gordon Mah Ung

Not: Makalelerimizdeki linklere tıkladıktan sonra bir şey satın aldığınızda küçük bir komisyon kazanabiliriz. Daha fazla ayrıntı için bağlı kuruluş bağlantı politikamızı okuyun.